Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Αύγουστος, 2024

Γιώργος Στουρνάρας: Τα αιολικά πάρκα φρενάρουν τις βροχοπτώσεις ΗΧΗΤΙΚΟ

Εικόνα
Απίστευτο κι όμως αληθινό το παραπάνω, σύμφωνα με τον Γιώργο Στουρνάρα, καθηγητή Υδρογεωλογίας και Τεχνικής Γεωλογίας, Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, του Πανεπιστημίου Αθηνών κι ένας από τους επιστήμονες , μέλος της Επιτροπής Μελέτης της τράπεζας της Ελλάδος για τις κλιματικές αλλαγές και τις επιπτώσεις της. Ο καθηγητής μιλώντας στο Ράδιο 9,84 και στο Γιώργο Σαχίνη είπε ότι το παραπάνω μας οδηγεί μαθηματικά στην επανεξέταση του φακέλου των αιολικών πάρκων , αλλά και στην επανεξέταση του κεφαλαίου ''όφελος'' υποδομών για τους υδροφόρους ορίζοντες της χώρας , με ενδεικτικό παράδειγμα αυτό του φράγματος Αποσελέμη που δεν ανταποκρίνεται πρακτικά στο θεωρητικό σκοπό της κατασκευής του. Οι θέσεις του καθηγητή παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια ημερίδας στην Τήνο.

Η Πανσέληνος του Αυγούστου

Εικόνα
Η πανσέληνος του Αυγούστου θεωρείται από πολλούς η λαμπρότερη και μεγαλύτερη του έτους, κάτι που όμως δεν είναι σωστό, αφού πρόκειται απλά για μία οπτική απάτη. Σύμφωνα με τον αείμνηστο διευθυντή του Πλανηταρίου, Διονύση Σιμόπουλο, αυτό που συμβαίνει είναι ότι στη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών ο ήλιος βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο της ετήσιας φαινομένης τροχιάς του στον ουρανό, ενώ αντίθετα η Σελήνη βρίσκεται σχετικά πιο κοντά στον ορίζοντα. Σ’ αυτή τη θέση η πανσέληνος μπορεί να συγκριθεί με διάφορα άλλα χαρακτηριστικά που βρίσκονται εκεί, όπως δέντρα, κεραίες και διάφορα κτίσματα. Με αυτόν τον τρόπο ο εγκέφαλος του παρατηρητή παρασύρεται να πιστέψει ότι η πανσέληνος είναι μεγαλύτερη, ενώ επανειλημμένες μετρήσεις έχουν αποδείξει ότι το μέγεθός της δεν διαφέρει καθόλου από ώρα σε ώρα. Από την άλλη, όντως υπάρχει διαφορά του μεγέθους της Σελήνης ανάλογα με το αν βρίσκεται στο περίγειό της (δηλαδή στο κοντινότερο σημείο της τροχιάς της γύρω από τη Γη) ή στο απόγειό της (στο πιο μακ

RUN DMC - Walk This Way (Official HD Video) ft. Aerosmith

Εικόνα
Ο τραγουδιστής Στίβεν Τάιλερ, οι κιθαρίστες Τζο Πέρι και Μπραντ Γουίτφορντ, o ντράμερ Τζόι Κρέιμερ και ο μπασίστας Τομ Χάμιλτον πρωτοπόρησαν όταν συνδύασαν το rock με τo hip-hop στην επική συνεργασία τους με τους Run-DMC «Walk This Way» το 1986.